BA De Beemden

De Beemden ontwikkelt innoverende applicatie voor leerlingen-fietsenmaker: “Afhankelijkheid van leerkracht verkleint”

Nieuws

08.02.2024


Busleyden Atheneum campus De Beemden ontwikkelt een XR-applicatie bedoeld voor leerlingen in de richting fietshersteller.

NIEUWE APPLICATIE FIETSFIX HELPT LEERLINGEN IN DE OPLEIDING FIETSHERSTELLER

BA De Beemden, een school voor buitengewoon secundair onderwijs in Mechelen, start met een nieuw project: FietsFix. Hiermee wil de school een applicatie ontwikkelen die gebruik maakt van eXtended Reality. De applicatie is bestemd voor leerlingen in de richting fietshersteller. Via een speciale bril krijgen ze stappenplannen en andere ondersteuning aangereikt terwijl ze een fiets herstellen.

Dankzij de nieuwe applicatie FietsFix zullen leerlingen in de richting fietshersteller beter in staat zijn om zelfstandig aan de slag te gaan. “Hierdoor verkleint hun afhankelijkheid van de leerkracht. De leerkracht kan de leerlingen evenwel nog steeds op maat opvolgen, dankzij de data die hij uit de applicatie vergaart”, zegt Alain Hennes, leraar in de richting fietshersteller van BA De Beemden. Hij kwam op het idee om zijn leerlingen via nieuwe technologie beter te ondersteunen.

“De eerste stap was op zoek gaan naar de juiste partners. We kwamen uit bij Crescendo CVO, Ecoso, Dexr, Signpost en Innovet. De laatste drie bieden vooral financiële ondersteuning. Daarbovenop schonk de CERA Foundation ons één van de digitale brillen, ter waarde van 3000 euro.”

Nu het project FietsFix van start is kunnen gaan, moet er veel geregeld en ontwikkeld worden. Alain Hennes, bedenker en projectleider van FietsFix: “In het begin besef je niet wat er allemaal bij komt kijken. Gelukkig kunnen we op heel wat collega’s rekenen, zoals Inge De Cleyn, de Pedagogisch ICT-coördinator van onze scholengroep en leerlingen IT van BA Zandpoort. Het ontwikkelen van de applicatie FietsFix vraagt veel tijd en energie. Maar we weten waarom we het doen: onze leerlingen verdienen kwaliteitsvol onderwijs op maat en dat willen we met de XR-applicatie FietsFix realiseren!”

De school hoopt dit schooljaar al de eerste testen in de klas te kunnen uitvoeren. Wanneer de applicatie eenmaal op punt staat, zal het materiaal ook aan andere scholen ter beschikking gesteld worden.

Wilt u meer informatie over dit innovatieve FietsFix-project met eXtended Reality? Contacteer Alain Hennes via alain.hennes@badebeemden.be.

https://www.gva.be/cnt/dmf2024...

Vorige artikel Terug naar het overzicht Volgende artikel